TVA

Codul fiscal din Bulgaria privind TVA este armonizat cu normele europene. In Bulgaria cota de TVA este de 20%. In turism se aplica o cota redusa de 9%. Pentru livrari intracomunitare de bunuri si servicii si pentru achizitii intracomunitare se aplica cota zero de TVA.

Sediu

Orice societate din Bulgaria are un sediu - o adresa pe teritoriul tarii, unde poate fi gasita o persoana de contact si unde firma primeste corespondenta oficiala.

La o singura adresa pot fi inregistrate mai multe firme atata timp cat primesc corespondenta oficiala. Sediul social este locul unde se primeste si corespondenta de la administratia financiara. Conform legislatiei, orice scrisoare adresata catre sediu, se considera primita de la firma.

Daca o firma nu primeste corespondenta in sediu sau daca nu asigura o persoana de contact firma poate fi deregistrata si poate fi declarata firma fantoma.

Noi va vom asigura primirea corespondentei la sediu si o persoana de contact cu autoritatile. Vom semna un contract de inchiriere, dar nu veti putea sa lucrati efectiv in sediul asigurat de noi.

Societatea dvs. isi poate deschide unu sau mai multe puncte de lucru oriunde pe teritoriul Bulgariei. In Bulgaria punctele de lucru nu se declara la Registrul Comertului.

Plafon de inregistrare in scopuri de TVA

In Bulgaria firmele care au cifra de afaceri pana la 100.000 de leva (51.000 euro) in 12 luni consecutive pot ramane neplatitoare de TVA. Avantajele principale sunt ca firmele nu calculeaza TVA in pret si tin o forma de contabilitate mai simpla.

Orice firma, care a depasit cifra de afaceri de 100.000 de leva (51.000 euro) in 12 luni consecutive este obligata sa solicite inregistrare in scopuri de TVA la Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Bulgaria.

La fel, orice firma care face achizitii intracomunitare de bunuri peste 20.000 de leva (10.000 de euro) sau achizitii intracomunitare de masini noi (pana la 6 luni si 6.000 de km) sau presteaza sau primeste servicii intracomunitare este obligata sa solicite inregistrare in scopuri de TVA.

Orice firma care presteaza sau primeste servicii intracomunitare (servicii de consultanta, web-design, soft, chirie) trebuie sa ceara inregistratre in scopuri de TVA inainte de a presta sau inainte de a primi serviciul. Serviciul nu va fi impozitat cu TVA, dar firma este obligata sa depuna declaratii de TVA.

In Bulgaria la infiintare toate firmele sunt neplatitoare de TVA. Orice firma care nu indeplineste conditiile de mai sus poate fi inregistrata ca platitoare de TVA optional.

Inregistrare ca Operator Intracomunitar

Inregistrarea firmei in scopuri de TVA in Bulgaria se solicita la administratia financiara. Procedura de inregistrare este un control care dureaza intre 7 si 14 zile. Un inspector fiscal verifica activitatea firmei si chiar daca firma este nou-infiintata.

Inspectorul verifica daca societatea a depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA - cifra de afaceri de 100.000 de leva in 12 luni consecutive.

Inspectorul mai verifica daca firma a facut achizitii intracomunitare de bunuri sau de autovehicule noi, daca a prestat sau a primit servicii intracomunitare. Inspectorul verifica extrasele de cont de la banca.

Pentru inspectori este foarte important ca firma sa dea dovada ca are o adresa de corespondenta si ca poate fi gasita la aceasta adresa. Inspectorul cere un contract de inchiriere pentru sediu. Inspectorul poate sa vina personal la sediu ca sa verifice daca exista un reprezentant din partea firmei.

Inspectorul mai verifica daca asociatii si administratorii au facut contraventii sau infractiuni impotriva sistemului fiscal din Bulgaria.

Activitatea viitoarea a firmei trebuie explicata detaliat completand un chestionar tipizat de 10 pagini.

Procedura de inregistrare

Procedura se face la administratia financiara si este comparativ complicata. Organele fiscale cer toate documentele de la firma si prezenta fizica la Finante este necesara de 3-4 ori. O persoana imputernicita poate reprezenta firma daca are o procura legalizata la notariat.

Pentru a depune actele pentru inregistrare in scopuri de TVA organele financiare cer:

  • Copie dupa cartea de identitate a asociatilor si a administratorilor;
  • Procura legalizata la notariat;
  • Certificat constatator;
  • Cerere de inregistrare;
  • Cerere de eliberare a unui numar de strain;
  • Declaratie ca administratorul nu a facut contraventii sau infractiuni impotriva sistemului fiscal din Bulgaria;
  • Contract de inchiriere;
  • Contract de contabilitate.

Dupa aceea trebuie stabilita o intalnire cu un inspector fiscal, la care trebuie date explicatii despre firma, extrasele de la banca si sa fie completat un chestionar tipizat de 10 pagini.

Prezenta fizica la Finante este necesara inca o data pentru a ridica actele.

Procedura dureaza intre 7 si 14 zile.

Firma va fi inregitrata in scopuri de TVA, va primi un Certificat de Inregistrare in scopuri de TVA si va fi inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Inregistrarea poate fi verificata online in sistemul VIES.

Daca firma va face achizitii si livrari intracomunitare si va depasi plafonul de inregistrare, firma trebuie inregistrata si in sistemul Intrastat. Inregistrarea in INTRASTAT se poate face online. Inregistrarea in Intrastat nu este necesara daca firma presteaza doar servicii intracomunitare sau intermediaza in operatiuni triunghiulare (in care marfa nu intra fizic in Bulgaria).

Declaratii de TVA

In Bulgaria toate facturile de vanzare trebuie inregistrate in aceeasi luna.

Pentru fiecare achizitie intracomunitara se intocmeste un Protocol, care trebuie declarat in jurnalele de vanzari si de cumparari in aceeasi luna.

Termenele pentru depunere sunt relativ mici. Decontul de TVA trebuie depus lunar pana la data de 14 a lunii urmatoare. O data cu decontul de TVA se depun jurnalele de vanzari si de cumparari. Aceste declaratii se depun lunar indiferent daca firma a desfasurat activitate sau - nu. Daca firma a facut livrari intracomunitare, se mai depune si declaratia VIES (390).

Dupa depasirea plafonului de inregistrare, firma este obligata sa depuna si declaratii INTRASTAT (pana la data de 10 a lunii urmatoare).

Operatiuni intracomunitare

Pentru a efectua o operatiune intracomunitara, toate firmele care participa, trebuie sa fie inregistrate in scopuri de TVA (si ca operator intracomunitar) si sa depuna declaratii VIES.

O achizitie intracomunitara de bunuri este o operatiune in care firma din Bulgaria cumpara marfa de la o alta firma - inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru, iar marfa intra fizic pe teritoriul Bulgariei.

O livrare intracomunitara de bunuri este o operatiune in care firma din Bulgaria vinde marfa catre o alta firma - inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru, iar marfa se transporta fizic din Bulgaria in acest stat.

Este foarte important ca marfa sa fie transportata fizic si sa traverseze granita. Transportul trebuie dovedit cu un document de transport - CMR sau o confirmare scrisa de primire, semnata de catre client.

Operatiunea triunghiulara se poate efectua intre 3 firme din 3 tari diferite - A, B si C, in care B este tara intermediarului - Bulgaria. Firma A vinde marfa catre firma B din Bulgaria, iar firma B vinde catre firma C. Avantajul este ca marfa trebuie transportata din tara A in tara C, fara sa intre fizic in Bulgaria. Transportul se dovedeste cu CMR sau o confirmare scrisa de primire, semnata de catre client (C).

Toate operatiunile intracomunitare sunt scutite de TVA adica fara TVA.